Odpady BIO wrzucamy do pojemnika brązowego. odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki - ziemniaków, marchewki, pietruszki, ogórków, cebuli).obierki i skórki od owoców (jabłka, gruszki, banany, cytryny, pomarańcze, itp.).ugotowane ziemniaki, ryż, makarony, kasze, pestki owoców (np. brzoskwiń).resztki chleba i pieczywa łupiny po pestkach dyni i słonecznika zepsute warzywa i owoce.fusy po kawie i herbacie.drobne gałęzie drzew i krzewów.skoszoną trawę, liście, kwiaty.trociny i korę drzew.niezaimpregnowane drewno.resztki jedzenia. olej jadalny.odchodów zwierząt.innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych).torby foliowe i biodegradowalne.resztek żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, sery, itp.) – pojemnik odpady zmieszane.kościości ryb